3 Feb 2015

General Knowledge Mcqs







                                       Pages  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11




1.  In the Composition of the earth, Aluminum is:

(a)  27.5% 
(b)  20.3%
(c)  14.5% 
(d)  8.1%

2.  The deepest part of the Ocean is:

(a)  Vostok
 (b)  Puerto Rico Trench
(c)  Mariana Trench
 (d)  Sundas Trench

3.  After Australia, which of the following is the smallest Continent?

(a)Antarctica 
(b)  South America
(c)  North America 
(d)  Europe

4.  The deepest place in the Indian Ocean is:

(a)  Mariana Trench 
(b)  Puerto Rico Trench
(c)  Sunda Trench 
(d)  Isle Trench.

5.  The highest waterfall of the world is:-

(a)  Victoria 
(b)  Tugela
(c)  Angel  
(d)  Niagara.

6.  The areas around the North and South poles within the Polar circles is called:

(a)  The Torrid Zone 
(b)  The Frigid Zone
(c)  The Temperature Zone 
(d)  None of the above

7.  “Death Valley” in California, U.S.A is so called because of:-

(a)  It is highly polluted area on earth
(b)  It is extremely cold region on earth
(c)  One of the hottest places in the world
(d)  The existence of a large number of volcanaes

8.  Identify the largest ocean:

(a)  Pacific Ocean 
(b)  Atlantic Ocean
(c)  Indian Ocean 
(d)  Artic Ocean

9.  Mediterranean Sea is connected to the Atlantic Ocean by the:

(a)  Strait of Gibraltar  (b)  Bering strait
(c)  Davis strait   (d)  Dover strait

10.  Caribbean Sea is linked with the Pacific Ocean by the:

(a)  Suez Canal  
(b)  Panama Canal
(c)  Sunda Strait  
(d)  None of the above one

11.  ‘Sea of Japan’ is famous for :

(a)  Oil Reserves  
(b)  Mineral Water
(c)  Fishing Area  
(d)  Icebergs in water

12.  ‘Red sea’ is between :

(a)  Arabia and Africa
(b)  Turkey and Russia
(c)China and Japan
(d)  Germany and Scandinavia

13.  Alexandria is a seaport of :

(a)  Greece  
(b)  Egypt
(c)  Iran  (d)  Germany


14.  Bering Strait separates Asia from:

(a)  America 
(b)  Africa
(c)Australia 
(d)  None of the above one

15.  The longest mountain range in the world is:

(a)  Karakoram  
(b)  Alps
(c)  Andes 
(d)Hindukush.

16.  Cyprus is an island in the:

(a)  Mediterranean Sea
(b)  South China Sea
(c)  Red Sea
(d)  Caribbean Sea.

17.  Which of the following country shares the water of Caspian
Sea?

(a)  Russia 
(b)Iran
(c)  Azerbaijan  
(d)  All the above

18.  Palk Strait separates India from :

(a)  Sri Lanka  
(b)  Maldives Geography 
(c)  Bangladesh  
(d)  None of the above one

19.  ‘Dickson’ is a seaport of :

(a)Italy 
(b)  Malaysia
(c)  South Africa  
(d)  Norway

20.  ‘Lake Superior’ is :

(a)  The World’s deepest freshwater lake
(b)  The World’s largest freshwater lake
(c)  The world’s largest saltwater lake
(d)  None of the above





ANSWERS


1.d  2.c  3.d  4.c  5.c  6.b
7.c  8.a  9.a  10.b  11.c  12.a
13.b  14.a  15.c  16.a  17.d  18.a

19.b  20.b  


                        Pages  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11

Like Page