8 Jan 2015

Mcqs For Pakistan Studies

                       MCQs for Pakistan Studies


Q1: Sindh was conquered by Mohd bin Qasim during the _____ period

a. Umayyads
b. Abbasids
c. Tulun
d. Idrisids

02. Mohd bin Qasim was the nephew of __________

a. Sulayman bin Abdul Malik
b. Abdul Malik bin Marwan
c. Walid bin Abdul Malik
d. Hajjaj bin Yousaf

03. Raja Dahir was the ruler of ________

a. Lahore
b. Dehli
c. Sindh
d. Depalpur

04. Debul and Alor are the names of _______

a. Places of Ancient Sindh
b. Old Gardens of Sindh
c. Ancient bulding
d. None of them

05. Who was Sisakar ?

a. Wazir of Hajjij bin Yousaf
b. Wazir of Mohd bin Qasim
c. Wazir of Raja Dahir
d. None of the above

06. Mohd bin Qasim tortured to death in a prison in Iraq during the caliphate of
___________
a. Sulaiman
b. Walid
c. Yazid
d. None of them

07. In 133 A.H / 750 A.D. the Abbasids overthrew the __________

a. Safvids
b. Mughals
c. Umayyads
d. Meds

08. The Abbasids Governor ______ came to Sindh in 140 A.H. / 757 A.D.

a. Hisham
b. Walid
c. Musa
d. Yasir

09. In 367 A.H / 777 A.D , Subuktigin , a Turkish slave became the master of
__________
a. Lahore
b. Multan
c. Depalpur
d. Ghazni

10. Mahmood`s first important battle was fought against ______ near Peshawar in 8
Muharram 392 A.H 25 November 1001 A.D.

a. Jaipal
b. Sukhpal
c. Anandpal
d. None of them

11. Abu-al-Fath Daud was the Ismail ruler of __________

a. Lahore
b. Multan
c. Sindh
d. Depalpur

12. Mahmood set out on the expedition to Somnath on 17 october _______

a. 1023 A.D
b. 1024 A.D
c. 1025 A.D
d. 1026 A.D


a. 1024 A.D
b. 1026 A.D
c. 1028 A.D
d. 1030 A.D

14. In ______ A.D the first battle of Traain was fought between Mohd Gauri and Rajputs
under the command of Govind Rai brother of Prithvi Raj, Mohd Gauri defeated in this
battle.

a. 1189
b. 1190
c. 1191
d. 1192

15. In _____ A.D the second battle of Train was fought and Rajput defeated in this
battle.

a. 1190
b. 1191
c. 1192
d. 1193

Answers :

01. A , 02. D , 03. C , 04. A , 05. C
06. A , 07. C , 08. A , 09. D , 10. A
11. B , 12. B , 13. D , 14. C , 15. C

01. About the end of 2nd century B.C some unusual upheavals in the Central Asia let
loose series of human floods thaat brought about after-wave of invasions into Indo-Pak
Sub-continent, First invasion was made by :

a. The kushanas
b. The Sakas
c. The Bacirians
d. The Parthians

02. One of the main objectives of All - India Muslim League at the time of its creation
was :

a. To be loyal to the Indian British Government
b. To take active part in the politics of the country
c. to be close to Hindu community
d. Not to take sides with any Indian community

03. The power of the Legislative councils was increased by

a. Minto - Morley Reforms, 1909
b. Simon Commission Report
c. 3rd Round Table Conference
d. Gandhi - Irwin Pact

04. Hindi - Urdu controversy of 1867 had far-reaching consequences because

a. It was the forerunner of the Two-Nation Theory
b. Made Muslims think to be close to the Hindu culture
c. To depend on the British Government for justice
d. To be indifferent to the Controversy

05. The elections should be held on the basis of general adult franchise. This demand
was made in

a. Minto - Morley Reforms, 1909
b. Lucknow pact
c. Cripps Mission
d. Gandhi - Irwin Pact

06. Aligarh Muslim College started by Sir Syed Ahmed khan in 1877 had a clear
programme

a. To keep the Muslim community abreast with western knowledge
b. To make Muslims learn Arabic and Persian only
c. To give students military education
d. To educate Muslim youth to be politically active

07. "The future form of Government would be federal to be joined by provinces and
Indian states." This principle was settled in

a. Nehru Report
b. 1st Round Table Conference
c. Simon Report
d. Minto - Morley Reforms, 1909

08. Simla Deputation of 1906 had the following purpose

a. For future elections in the country Muslim community would get separate electorate
b. The Deputation was advised to take active part on politics
c. The Deputation was directed to be friendly with the rulers
d. To be in harmony with the Hindu Community of India

09. During the Khilafar Movement, "Chauri chaura" tragedy assumed greater
significance. Which of the following incidents was peculiar to that

a. Country-wide strike of the traders
b. A police station was burnt in a village
c. Communaal riots erupted
d. The people refused to pay Government taxes

10. Ch. Rahmat Ali published a leaflet "Now or Never. Are We To Live or Perish
Forever" issued on january 28, 1933 ; from Cambridge with the objective

a. To create a separate and independant Muslim state
b. To develop amity with the british as a Muslim community
c. To grow the concept of Indianism
d. To work with other Indian Communities for liberation of India

Answers :
01. C , 02. A , 03. A , 04. A , 05. B
06. A , 07. B , 08. A , 09. B , 10. A 

01. Moplah`s contribution is that
a. They took part in Khilafat Movement
b. They went to Kerala to organize anti-British movement
c. They were Arab tribes on the Malabar shores who seized ships of East India
company
d. They remained involved in a guerilla warfare with the British Government

02. Arya Samaj was founded in 1875

a. To protect the interest of India
b. To revive and reform Hindusium
c. To cooperate with the British Government
d. To be a social organization working for the good of the poor

03. In the election of 1945-46

a. In NWFP, the Muslim league got majority and won the Muslim seats
b. Muslim League formed ministry in NWFP with Dr. Khan Sahib as the Chief Minister
c. In Bengal Muslim League won 89 out of 110 Muslim seats and formed ministry with
H.S. Suhrawardy as Chief Minister
d. None of the above

04. For what purpose Muslim League changed its manifesto in 1913 ?

a. Became hostile towards the British
b. Demanded self-government suitable for India
c. to remain aloof from Indian politics
d. To criticise and oppose the Hindu community

05. Who seconded the Pakistan Resolution from Punjab ?

a. Nawab Muhammad Ismail
b. Dr. Muhammad Alam
c. Abdul Hameed khan
d. Syed Zakir Ali

06. The kanpur Mosque episode took place in August 1913. Its result was

a. It made the Muslims feel ignored by the Indian Government
b. The Muslims were disappointed by the Hindu Press
c. They decided to leave India and migrate to neighbouring Muslim countries
d. It created political awakening among the Indian Muslims

07. On may 28, 1920, Khilafat Committee passed a resolution in support of NonCooperation
Movement started by Mr. Ghandhi with the result

a. It created amity between Muslims and Hindus to work together to get their grievances
redressed by the Government of India
b. It could not be activated due to Hindu - Muslim differences
c. The Congress opposed the movement
d. By and large the Muslim community did not want to get Hindu support

08. Indicated the main reason for the failure of Land Reforms in Pakistan

a. Landlords got stay order from courts
b. Landlords surrendered hilly lands
c. Landlords got favour from Consolidation Wing of Board of Revenue
d. Landlords tranferred land in the name of their family members

09. The Anjuman-i-Himayat-i-Islam was founded in 1884, with the objective

a. It was for social gathering among Muslim of Punjab
b. To help Muslims to secure Government jobs
c. To encourage non-communabal approach to provincial problems
d. To defend Islam against the onslaughts of the missionaries and to provide western
education along with religious instructions

10. Ex-state of "Amb" is famous for

a. Tidal Forests
b. Natural Forests
c. Artificial Forests
d. Beta Forests

Answers :

01. A , 02. B , 03. C , 04. A , 05. B
06. D , 07. A , 08. D , 09. D , 10. B 

Q1. Why Syed Amir Ali resigned from the Muslim league in 1913 ?

a. The Muslim league did not do sufficient work for its members
b. It criticised the Government
c. It supported the Hindu cause
d. The party had no clear cut policy

02. What is the most provision of the Simon Commission Report published in 1930 ?

a. Recommendation for the introduction of federal system of government in India
b. Dyarchy should continue
c. No reforms in the provinces
d. The importance of the majority community should be accepted

03. Indicate the highest civil award among the following

a. Sitara-e-Shujaat
b. Hilal-e-Shujaat
c. Nishan-e-Shujaat
d. Tamgha-e-Shujaat

a. All-India Congress did not wish to join the Federal Government
b. There was state of emergency on the eve of World War II
c. There was law and order problem in India
d. The Indian princes refused to join in Federation

05. "Education Foundation" were set up in the provinces with a view to

a. Encouraging education in the rural areas
b. Encouraging private sector investment in education
c. Encouraging primary education and adult education
d. Encouraging education at all levels

06. The provincial elections under the Act of 1935 held in 1937 had the following results

a. The Muslim League won the majority of seats reserved for the community
b. By and large Muslim league failed miserable in the contest
c. The Congress had success only in a few provinces
d. A number of political parties boycotted the elections

07. Sulphur is formed at

a. Koh-e-Sultan (Chagi)
b. Kala-Chitta Range (Attock)
c. Warchha
d. Hazro (Attock)

08. Quaid-e-Azam in his presidential address of 25th session of Muslim League at
Lucknow on Oct 15, 1937 gave direction about

a. Power and self-reliance for political success
b. Cooperation with majority community
c. To remain loyal to the Government
d. Muslim to keep away from politics

09. An agreement for cooperation was sighned during Turkish President Kennan
Everno`s visit to pakistan in Feb 1980 in the field of

a. Defence production
b. Tourism
c. Research and Development
d. Shipping

10. Sindh Muslim League passed on of the following resolutions in 1938

a. Federalism to continue
b. Muslims to join other communities for political progress
c. Concentration on education
d. Resolved to have division of India on the basis of Two Nation Theory

Answers :
01. D , 02. A , 03. C , 04. B , 05. D
06. B , 07. A , 08. A , 09. C , 10. D 

01. The Muslim League Resolution of "Divide and Quit" in 1943 was against the
movement of quit India proposed in 1942 by

a. Late Mr. Gandhi
b. Pandit Nehru
c. Maulana Abul Kalam Azad
d. Pant

02. The institution of Mohtasib was established by

a. Constitution of 1973
b. Presidential Order 1983
c. Article 276 oof the interim Constitution 1972
d. All of the above

03. Gandhi - Jinnah talks oof 1944 failed due to

a. Opposition by the Khaksars
b. Red Shirts
c. The Ahrar
d. Two - Nation Theory

04. Quaid-e-Azam sent 600 hundred soldiers to a Muslim country to fight for her
freedom. Many of those Soldiers laid thier lives while fighting. That country preserved
the tales of the bravery of those soldiers in a book titled "The Six Hundred Brave
Pakistani Soldiers". They fought for

a. Libya
b. Egypt
c. Indonesia
d. Morocco

05. The Simla Conference of 1945 failed due to

a. Arrogance of the Congress leaders
b. Callousnedd by F.M. Lord Wavel the Viceroy of India
c. The derogatory approach about Muslim by the Hindu Press
d. Demand by the Quaid to have all Muslim seats to be allocated to the Muslim league

06. At the NAM Summit in Durban (1998), which issue was discussed concerning
Pakistan ?

a. Child Labour
b. Environment Pollution
c. Kashmir Problem
d. Repayment of Loans

07. The rersult of the election 1945-46 showed

a. That the Unionist Party won majority of Muslim seats
b. The Jamait Ulema-i-Hind captured a few seats
c. The National Muslims got a few seats
d. The Muslim League captured all the reserved seats for the Muslims at the centre

08. Indicate the decision taken in the second SAARC Summit (Banglore) 16 Nov, 1986

a. Inflation be curbed
b. A permanent Secretariat was to be set up at Khatmandu
c. A trade agreement was signed
d. Mutual problems should be resolved by peaceful means

09. "Qissa Sohni Mahinwal" was written by

a. Hafiz Barkhurdar
b. Hashim Shah
c. Fazal Shah
d. Waris Shah

10. The interim Government was formed in 1946. Who was the Prime Minister

a. Pandit Nehru
b. F.M. Lord Wavel
c. Liaquat Ali Khan
d. None of the above

Answers:
01. A , 02. B , 03. D , 04. C , 05. D
06. C , 07. D , 08. C , 09. C , 10. D 

01. Pakistan attended a four-day SAARC japan-funded workshop in Sep 1999. The
workshop was on

a. The role of media in preventing prostitution
b. The role of media in preventing Child Labour
c. The role of media in Drug prevention
d. The role of media in curbing terrorism

02. Sir Cyril Radcliffe announced the Boundry Commission Award on August 17, 1947.
Which was biased due to whom ?

a. Lord Mountbatten
b. Pandit Nehro
c. S.V. Patel
d. Maharaja Sadul Singh of Bikaner

03. The concept of acting in aid of civil power by the armed forces has been laid down
in the Constitution of Pakistan 1973 vide.

a. Article 245
b. Article 270
c. Article 243
d. Article 200

04. Why Quaid-e-Azam launched Direct Action day on August 16, 1946 ?

a. To protest against breach of pledge by Viceroy FM Lord Wavell
b. To oppose the Congress policies
c. To get support from the masses for party membership
d. T curb the upsurge of the National Muslims

05. Muslim Bagh is famous for

a. Copper
b. Iron ore
c. Gypsum
d. Chromite

06. Late Mr. Ghandi renounced his formal leadership from Congress in

a. 1934
b. 1940
c. 1946
d. 1947

07. Article 25 of the Constitution of 1973 deals with

a. Rule of law
b. Equal protection of law
c. Equality of citizen
d. All of the above

08. Quaid-e-Azam resigned froom membership of Congress in

a. 1913
b. 1916
c. 1920
d. 1922

09. A former president of the dissolved Constituent Assembly had challenged the
legality of the proclamation of the Governor General in

a. Asif Patel & other V. The Crown
b. Maulvi Tamiz-ud-Din khan`s Case
c. Miss Asma Jilani Case
d. State V. Dosso

10. India recognised the provisional Government of Bangladesh on

a. Dec 6, 1971
b. Dec 16, 1971
c. Jan 1, 1972
d. Dec 18, 1971

Answers :

Q. In which year War of Independence was fought:

Ans. 1857.

Q. Where Muhammadan Anglo-Oriental school was established:

Ans. Aligarh.

Q. Who established Indian National Congress?

Ans. A.Hume.

Q. When Congress was established?Ans. 1885.

Q. When Sir Syed was born?

Ans. 1817.

Q. When Sir Syed died?

Ans. 1898.

Q. When was Bengal partitioned?

Ans. 1905.

Q. When the partition of Bengal was annulled?

Ans. 1911.

Q. When did Quaid-e-Azam join Muslim League?

Ans. 1913.

Q. When did the First World War started?

Ans. 1911.

Q. When did the First World War came to an end?

Ans. 1918.

Q. When did the Muslim League came into existence?

Ans. 30 September 1906.

Q. Who was the first President of Muslim League?

Ans. Sir Agha Khan.

Q. When did Simla deputation call on Viceroy Lord Minto?

Ans. 1906.

Q. When Minto-Morley Reforms were enforced?

Ans. 1909.

Q. When was Lucknow Pact agreed?

Ans. 1916.

Q. When Jallianwala Bagh incident occurred?

Ans. 13 April 1919.

Q. When did Khilafat Movement start?

Ans. 1918.

Q. Who was secretary of Khilafat deputation?

Ans. Hasan Muhammad Hayat.

Q. Who was the editor of “Comrade”?

Ans. Maulana Muhammad Ali Jauhar.

Q. Who was the editor of “Hamdard”?

Ans. Muhammad Ali Jauhar.

Q. Who was the editor of “Al-Hilal”?

Ans. Maulana Azad.

Q. Name the newspaper of Maulana Zafar Ali Khan?

Ans. Zamindar.

Q. When treaty of Severs was signed?

Ans. 20 August 1920.

Q. Who was Khalifa of Turkey?

Ans. Sultan Abdul Majid.

Q. Non-cooperation Movement was started during the days of?

Ans. Khilafat Movement.

Q. Who was Prime Minister of England during the period of Khilafat Movement?

Ans. Llyde George.

Q. Who issued Fatwa in favour of Khilafat Movement?

Ans. Maulana Azad and Maulana Abdul Bari.

Q. Who announced the end of Khilafat Movement?

Ans. Gandhi.

Q. When Princess of Wales visited India?

Ans. November 1921.

Q. When did Tragedy of Chora Churi happen?

Ans. 4 February 1922.

Q. How many Policemen were burned to death in the Tragedy of Chora Churi?

Ans. 21.

Q. When did Montague visit India?

Ans. 10 November 1917.

Q. When did Montague-Chelmsford Reforms were introduced in India?

Ans. 1919.

Q. How many members were in the council of state in the Montague-Chelmsford
Reforms?

Ans. 60.

Q. When Diarchy was introduced in Indian Act?

Ans. 1919.

Q. When Diarchy was introduced in the 8 provinces of India?

Ans. February 1921.

Q. When Diarchy was introduced in NWFP?

Ans. 1932.

Q. How long Diarchy remained in force in India?

Ans. 1921-1937.

Q. Rowlett Act was enforced on:

Ans. 18 March 1919.

Q. When was the formation of Simon Commission announced?

Ans. 8 November 1927.

Q. When Quaid-e-Azam said, “This is Parting of Ways”?

Ans. All Parties Conference in Calcutta.

Q. When Quaid-e-Azam presented his 14 points?

Ans. On Muslim League Delhi session 1929.

Q. When did Allama Iqbal Delivered his famous Address in “Allahabad”?

Ans. 30 December 1930.

Q. When Labour Party came in power in England?

Ans. May 1929.

Q. When First Round Table Conference was called in London?

Ans. 12 November 1930.

Q. How many total delegates were in the First Round Table Conference?

Ans. 89.

Q. Who presided over the First Round Table Conference?

Ans. George 5th.

Q. When did Second Round Table Conference was called?

Ans. 7 September 1931.

Q. When Third Round Table Conference started?

Ans. 17 November 1932.

Q. When Pona Pact was signed?

Ans. 25 September 1932.

Q. Who were the signatories of Pona Pact?

Ans. Ambidkar and Gandhi.

Q. How many seats were in 1937 Elections of Provincial Assemblies?

Ans. 1535.

Q. What was the total number of representative?

Ans. 1771.

Q. How many seats were capture by Congress?

Ans. 706.

Q. How many seats were in Provinces for Muslims?

Ans. 491.

Q. How many seats were captured by Muslim League?

Ans. 211.

Q. When congress ministries came to an end?

Ans. 14 November 1939.

Q. When day of deliverance was solemnized?

Ans. 22 December 1939.

Q. When Pakistan Resolution was passed?

Ans. 23 March 1940.

Q. When Cripps Mission came into India?

Ans. 23 March 1942. 

Q. Quit India Movement was started in?

Ans. 1942.

Q. When Nadir Shah invaded on India?

Ans. 1739.

Q. When the Battle of Plasy was fought?

Ans. 1758.

Q. Sultan Tepu was defeated by the British in the year:

Ans. 1799.

Q. “Hujjat-al-Baligha” was written by:

Ans. Shah Wali Ullah.

Q. Who started Faraizi Movement?

Ans. Haji Shariat Ullah.

Q. Who wrote Asrar-Sanadeed?

Ans. Sir Syed Ahmad Khan.

Q. When Sir Syed Ahmad Khan was designated as a member of Imperial Council?

Ans. 1877.

Q. When Sir Syed was designated as member of Viceroy‟s Legislative Council?

Ans. 1878.

Q. Who wrote “Khutbat Ahmedia”?

Ans. Sir Syed Ahmad Khan.

Q. Who wrote “Taiban-ul-Qalam”?

Ans. Sir Syed Ahmad Khan.

Q. Who started “Tehzib-ul-Akhlaq”?

Ans. Sir Syed Ahmad Khan.

Q. M.A.O College was established in the year:

Ans. 1875.

Q. When Mohammedan Educational Conference was formed?

1866.

Q. When British Indian Association was formed?

Ans. May, 1866.

Q. When Indian National Congress was formed?


Ans. 1885.

Q. Who formed Indian Patriotic Association?

Ans. Sir Syed Ahmad Khan in 1888.

Q. Who was the founder of Mohammedan Defense Association?

Ans. Sir Syed Ahmad Khan.

Q. Who was the founder of Indian National Congress?

Ans. Allen Octivian Hume.

Q. Who was the founder of Brahmoo Samaj?

Ans. Raja Ram Mohan Ray.

Q. Who was the founder of Parathna Samaj?

Ans. Dr. Atama Ray Pand Ring.

Q. Who was the founder of Deo-Samaj?

Ans. Sita Mand Agnihotri.

Q. Who was the founder of Ram Krishan Messia?

Ans. Ram Krishan Persat.


Q. Who was the founder of Arya Samaj?

Ans. Dianand Sarswati.

Q. When Anjuman Himayat Islam was established?

Ans. 24 September 1884.

Q. Who were the founders of Anjuman Himayat Islam?

Ans. Khalifa Hamid-ud-Din, Dr. Din Muhammad Nazir, Munshi Chiragh Abdul Rahim.

Q. Who was the first President of Anjuman Himayat Islam?

Ans. Khalifa Hamid-ud-Din.

Q. When Islamia College Railway Road was established?

Ans. 1907.

Q. When Islamia College for Girls Copper Road was established?

Ans. 1939.

Q. When Hindi-Urdu Controversy started?

Ans. 1867.

Q. When Indian Council Act was enforced?

Ans. 1861 and 1892.

Q. When Bengal was partitioned?

Ans. 1905.

Q. Who was the head of Simla Deputation?

Ans. Sir Agha Khan.

Q. Majlis Khadam-e-Kaba was established in?

Ans. 1913.

Q. What was „Muslim Outlook‟?

Ans. This was the name of a Journal that was started by Khilafat Deputation in London.

Q. When Treaty of Severs was signed?

Ans. 10 August 1920.

Q. Was Moplas against British?

Ans. Yes, they supported Khilafat Movement.

Q. Who was General Dyre?

Ans. General Dyre ordered to shoot in Jalianwala Bagh.

Q. Who founded Cow Protection Society?

Ans. Bal Ganga Dhar Tilak.

Q. Who wrote Bande Mathram?

Ans. Bamkin Chander Chiterji.

Q. Who founded Mahasabah?

Ans. Madan Mohan Maluir.

Q. Who was the chief protagonist in Shudi?

Ans. Swami Sharad Nand.

Q. Who was Bankin Chaterji?

Ans. He was the writer of “Anand Nath” a novel.

Q. Who is writer of „Toward Pakistan‟?

Ans. Waheed-uz-Zaman.

Q. Who is the writer of “Emergence of Pakistan”?

Ans. Chaudry Muhammad Ali.

Q. Who wrote the “Struggle for Pakistan”?

Ans. I.H.Qureshi.

Q. Why Pirpur Report was prepared?

Ans. To investigate the tyrannies of Congress on Muslims.

Q. Why Shraf Report was prepared?

Ans. To investigate the cruelties on Congress in Bihar.

Q. Who wrote “India Wins Freedom”?

Ans. Abul Kalam Azad.

Q. When Muslims solemnized day of deliverance?

Ans. 22 December 1939.

Q. Who wrote “Verdict on India”?

Ans. B. Nicholson.

Q. Who published “Tehzib”?

Ans. Abdul Haleem Sharar.

Q. Who is the author of “Foundation of Pakistan”?

Ans. Sharif-ud-Din Pirzada.

Q. Who wrote “Evolution of Pakistan”?

Ans. Sharif-ud-Din Pirzada.

Q. Who were Khari brothers?

Ans. They were Professor Abdul Satter Khari and Dr. Abdul Jabbar Khari.

Q. Who wrote “The Making of Pakistan”?

Ans. K.K.Aziz.

Q. Who wrote “Now or Never”?

Ans. Chaudry Rehmat Ali.

Q. Who wrote “A Federation of Cultural Zone for India”?

Ans. Dr. Abdul Latif.

Q. Who wrote “A Path Way to Pakistan”?

Ans. Chaudry Khaliq-uz-Zaman.

Q. Who wrote “Pakistan Naguzir Tha”?

Ans. Syed Hasan Riaz.

Q. Who was Master Tara Singh?

Ans. He was the leader of Sikhs.

Q. When “Quit India Movement” was started?

Ans. 1942.

Q. Who wrote “Father and Daughter”?

Ans. Begum Shah Nawaz.

Q. When Simla Conference was held?

Ans. 25 June 1945.

Q. Who wrote “Transfer of Power in India”?

Ans. V.P.Menon.

Q. Who were Members of Cabinet Mission?

Ans. i. Straford Cripps ii. A.V.Alexander iii. Sir Pathic Lawrence.

Q. When Quaid-e-Azam called for Direct Nation Day?

Ans. 16 August 1946.

Q. Who was the last Viceroy of Britain?

Ans. Lord Mountbattan.

Q. Who were the members of Punjab Boundary Commission?

Ans. i. Justice Muhammad Munir ii. Justice Shah Din iii. Justice Tega Singh iv. Justice

Mehar Chand Mahajan.

Q. Who proposed the resolution in the meeting and by whom meeting was

presided over?

Ans. the meeting was presided over by Quaid-e-Azam and Maulvi Fazl-ul-Haq proposed

the Resolution.

Q. Who confirmed the Resolution as a representative of Punjab?

Ans. Zafar Ali Khan.

Q. Who supported the Resolution as a representative of Sindh?

Ans. Sir Abdullah Haroon.

Q. Who confirmed the Resolution as a representative of Balochistan?

Ans. Qazi Muhammad Essa.

Q. Who supported the Resolution as a representative of NWFP?

Ans. Aurangzeb.

Q. In which election Muslim League won all the seats reserved for the Muslims?

Ans. December 1945.QUESTIONS AND ANSWERS

(Pakistan since Independence)

Q. What was the name of that committee which was formed by Constituent

Assembly?

Ans. The Committee of Basic Principles.

Q. Soon after Independence Pakistan went against India over Kashmir?


Ans. 19th October 1947.

Q. When Quaid-e-Azam died?

Ans. 11 September 1948.

Q. When Kashmir cease-fire was agreed under U.N.O?

Ans. 26 July 1949.

Q. When Liaquat Ali Khan was murdered?

Ans. 16 October 1951.

Q. When Army took over in bloodless coup d‟etat?

Ans. 7 October 1958.

Q. Who and when first Pakistan Constituent Assembly was dissolved?

Ans. Malik Ghulam Muhammad dissolved the Constituent Assembly on 21 December

1954.

Q. How the Islamic Identity of Pakistan had been declared in the 1956
Constitution?

Ans. Pakistan had been declared as Islamic Republic of Pakistan.

Q. When Ayub Khan announced “Basic Democracy”?

Ans. 26 October 1959.

Q. When Presided Ayub Khan signed 1962 Constitution?

Ans. 1st March 1962.

Q. When Martial Law of Presided Ayyub Khan was lifted?

Ans. 8 June 1962.

Q. When war broke out between India and Pakistan?

Ans. 6 September 1965.

Q. When cease-fire was announced?

Ans. 23rd September 1965.

Q. When Tashkent Agreement was signed?

Ans. 10 January 1966.

Q. When government announced Agartala Conspiracy case against Sheikh Mujibur-Rehman
and thirty-four others?

Ans. 6 January 1968.

Q. When assassination attempt was made on President Ayyub?

Ans. 7 November 1968.

Q. When President Ayyub resigned?

Ans. 25 March 1969.

Q. When Yahya Khan took over?

Ans. 25 March 1969.

Q. When political restrictions were lifted by Yahya khan?

Ans. 1st January 1970.

Q. When Legal Framework Order was issued?

Ans. 28 March 1970.

Q. On what date elections were held?

Ans. 7 December 1970.

Q. When provincial assembly results were held?

Ans. 17 December 1970.

Q. When Bhutto threatened to withdraw from constitution making?

Ans. 17 February 1971.

Q. When Yahya khan dismissed civilian cabinet?

Ans. 21 February 1971.

Q. When Pakistan was dismembered?

Ans. 16 December 1971.

Q. What name has been given to the Upper House in 1973 Constitution?

Ans. Senate.

Q. What name has been given to the Lower House in 1973 Constitution?Ans.

National Assembly.

Q. Who is Chief Executive by the National Assembly in accordance with the

Constitution of 1973?

Ans. Prime Minister.

Q. When Objectives Resolutions was passed by the Constituent Assembly?

Ans. 12 March 1949.

Q. When first Martial Law was declared in Pakistan?

Ans. 7 October 1958.

Q. In which Constitution East Pakistan had been given the representation in

accordance with the proportion of its population?

Ans. 1956 Constitution.

Q. When 1956 Constitution was abrogated?

Ans. 1958.

Q. When did General Zia Imposed Martial Law?

Ans. 5 July 1977.

Q. Who suspended the Constitution of 1973?

Ans. General Zia-ul-Haq.

Q. When “Eighth Amendment” was introduced by the Constitution?

Ans. 1985.

Q. When Zia‟s plane crashed?

Ans. 17 August 1988.

Q. When Second Constitution was implemented?

Ans. 1962.

Q. When was the third Constitution implemented?

Ans. 14 August 1973.

Q. When first Martial Law was withdrawn?

Ans. 9 June 1962.

Q. When was the Third Martial Law lifted?

Ans. 30 December 1985.

Q. When did President Ayyub resign from his office?

Ans. 25 March 1969.

Q. General Zia held Presidential Referendum in:

Ans. 1984.

Q. When were four units merged into one unit?

Ans. 1955.

Q. Who abrogated first Constitution?

Ans. Ayyub Khan.

Q. Who were the 1st, 2nd and 3rd Governor-Generals of Pakistan?

Ans. Quaid-e-Azam, Khawaja Nazim-ud-Din, Malik Ghulam Muhammad.

Q. Who were the 1st , 2nd and 3rd Prime Ministers of Pakistan?

Ans. Liaquat Ali Khan, Khwaja Nazim-ud-Din, Muhammad Ali Bogra.

Q. When did second Martial Law was imposed?

Ans. 25 March 1969.

Q. Pakistan became Nuclear Power on:

Ans. 28 May 1997

PAKISTAN‟S FOREIGN POLICY

Q. What is the length of common border between India and Pakistan?

Ans. 2200 Km.

Q. How many wars were fought between India and Pakistan?

Ans. Three viz 1948, 1965 and 1971.

Q. When Treaty of Tashkent was signed?

Ans. 1965.

Q. When Simla Pact was signed?

Ans. 1972.

Q. When SAARC was established?

Ans. 1980.

Q. When India exploded its first nuclear device?

Ans. 1974.

Q. What is the length of common border of China and Pakistan?

Ans. 600 Km.

Q. What is the name of Chinese province to which join the borders of Pakistan?

Ans. Sankiang.

Q. When Peoples Republic of China was established?

Ans. 1949.

Q. When were the common borders of China and Pakistan duly demarcated?

Ans. 1965.

Q. How much area was gained by Pakistan as a result of his demarcation?

Ans. 750 square meters.

Q. Did Pakistan supporter China to make her permanent of UNO?

And. Yes.

Q. How long is Pakistan‟s border with Afghanistan?

Ans. 1800 Km.

Q. Khyber connects Pakistan with:

Ans. Afghanistan.

Q. When Russia invaded over Afghanistan?

Ans. December 1979.

Q. When Russia signed withdrawal agreement?

Ans. 1988.

Q. When did Russia withdraw its forces from Afghanistan?

Ans. 1989.

Q. What is the length of common border of Pakistan and Iran?

Ans. 900 Km.

Q. When R.C.D. was signed?

Ans. 1964.

Q. When did R.C.D. converted into E.C.O?

Ans. 1985.

Q. When did Pakistan become the member of U.N.O?

Ans. 30 September 1947.

Q. When did U.N.O start functioning?

Ans. 24 October 1945.

Q. What are the important organs of U.N.O?

Ans.
i. General Assembly.
ii. Security Council.
iii. Economic and Social Council.
iv. Trusteeship Council.
v. World Court of Justice.
vi. Secretariat.

Q. What are the total members of Security Council?

Ans. 15 members.

Q. When and where did OIC come into being?

Ans. 1965, in Morocco.

Q. When and where was the Second Islamic Conference held?

Ans. 1974, in Lahore.

Q. Where atomic explosions were carried out in Pakistan?

Ans. Chaghai (Balochistan).

Q. When did Pakistan join the Non-aligned Movement?

Ans. 1979.

Q. What is the Pakistani major export?

Ans. cotton.

Q. When Munir Report was prepared?

Ans. 1953.

Q. When Pakistan launched Ghouri Missile?

Ans. 6 April 1998.

Q. When Pakistan exploded its nuclear device?

Ans. 28 May 1998.

Q. How many devices were exploded on 30th May 1998?

Ans. One device.

Q. When did Pakistan rejoin Commonwealth?

Ans. 1989.

Q. When did the State Bank of Pakistan established?

Ans. 1st July 1948.

Q. When did Quaid-e-Azam die?

Ans. 11 September 1948.

Q. When did Indian occupy Jundgadh?

Ans. 8 November 1948.

Q. When did Objective Resolution pass?

Ans. 12 March 1949.

Q. When National Bank of Pakistan was formed?

Ans. 8 November 1949.

Q. When did Liaquat Ali khan visit USA?

Ans. May 1950.

Q. When Liaquat Ali Khan was assassinated?

Ans. 16 October 1951.

Q. When Martial Law was imposed in Lahore?

Ans. 6th March 1953.

Q. When Muhammad Ali Bogra became Third Prime Minister of Pakistan?

Ans. 17 April 1953.

Q. When Defense Pact between USA and Pakistan was signed?

Ans. May 1954.

Q. When constituent assembly was dissolved by Governor General Ghulam

Muhammad?

Ans. 24th October 1954.

Q. When Chaudry Muhammad Ali took over as the 4th Prime Minister of Pakistan?

Ans. 11 August 1955.

Q. When West Pakistan turned into One Unit?

Ans. 14th October 1955.

Q. When first constitution of Pakistan was introduced?

Ans. 23rd March 1956.

Q. When Sikandar Mirza dissolved East Pakistan Cabinet?

Ans. 26th May 1956.

Q. When H.S. Suhrwardy took over as 5th Prime Minister of Pakistan?

Ans. 12th September 1956.

Q. When I.I. Chandrigar was appointed 6th Prime Minister of Pakistan?

Ans. 17th October 1957.

Q. When Malik Firuz Khan Noon took over as the 7th Prime Minister of Pakistan?

Ans. 16th December 1957.

Q. When Noon-Nehru agreement was signed?

Ans. 11th September 1958.

Q. When Martial Law was imposed in the country?

Ans. 7th October 1958.

Q. When EBDO was promulgated?

Ans. 25 March 1959.

Q. When System of Basic Democracies was introduced?

Ans. 26th October 1959.

Q. When Capital was shifted to Islamabad?

Ans. 26th November 1959.

Q. When Field Martial Ayyub Khan was elected President by 80,000 Basic

Democrates?

Ans. 14th February 1960.

Q. When Constitution of 1962 was enforced?

Ans. 1st March 1962.

Q. When Basic Democracy Election was held in East Pakistan?

Ans. 10th November 1964.

Q. When Ayyub Khan defeated Miss Fatima Jinnah in Presidential Election by

49,951 to 28,691 votes?

Ans. 2nd January 1965.

Q. When Six Points of Sheikh Mujib-ur-Rehman were announced?

Ans. 5th February 1965.

Q. When Rann of Kuch War between Indian and Pakistan was fought?

Ans. April 1965.

Q. When Indo-Pakistan was started?

Ans. 6th September 1965.

Q. When Tashkent Declaration was signed?

Ans. 10 January 1966.

Q. When did Field Martial Ayyub Khan relinquish office of President and General

A.M.Yahya Khan imposed Martial Law in Pakistan?

Ans. 25 March 1969.

Q. When One Unit was cancelled?

Ans. 1st April 1970.

Q. When National Assembly Election held?

Ans. 7th December 1970.

Q. When Provincial Assemblies Election held?

Ans. 17th December 1970.

Q. When Indian Army attacked East Pakistan?

Ans. 22nd November 1971.

Q. When State of Emergency was declared?

Ans. 23rd November 1971.

Q. When Indian attacked West Pakistan?

Ans. 3rd December 1971.

Q. When cease-fire in East Pakistan was announced?

Ans. 16th December 1971.

Q. When Z.A.Bhutto took over as the 4th President of Pakistan?

Ans. 20 December 1971.

Q. When Hamood-ur-Rehman Commission on East Pakistan was appointed?

Ans. 24th December 1971.

Q. When Sheikh Mujib-ur-Rehman was freed?

Ans. 3rd January 1972.

Q. When Simla Agreement was signed?

Ans. 3rd July 1972.

Q. When Constitution of 1973 was enforced. Ch. Fazal Elahi was sworn in as the
5th President and Mr.Z.A. Bhutto as the 10th Prime Minister of Pakistan?

Ans. 14th August 1973.

Q. When National Assembly declared the Ahmadis as a minority in Pakistan?

Ans. 7th September 1974.

Q. When Awami Party was banned after the assassination of Hayat Sher Pao and
on 20th October 1975 Supreme Court upheld this decision?

Ans. 10th February 1975.

Q. When National Assembly Elections held. PPP won sweeping victory but other
parties refused to accept the results?

Ans. 7th March 1977.

Q. When PNA started country wide movement against Bhutto Government?

Ans. 14th March 1977.

Q. When talks between PNA and Bhutto Government held. An agreement was

reached but could not be implemented?

Ans. 3rd to 15th June 1977.

Q. When General Zia-ul-Haq imposed Martial Law in Pakistan. Mr. Z.A. Bhutto and
other leaders were taken in custody?

Ans. 5th July 1977.

Q. When Supreme Court announced that Martial Law was legal?

Ans. 10th November 1977.

Q. When Hadood Ordinance was promulgated?

Ans. 10th February 1979.

Q. When Wafaqi Shariat Court was established?

Ans. 26th May 1980.

Q. When Zakat and Ushr Ordinance was issued?

Ans. 20th June 1980.

Q. When Zia-ul-Haq addressed U.N.O.?

Ans. 1st October 1980.

Q. When Islamic University was established?

Ans. 10th November 1980.

Q. When Ramazan Ordinance was promulgated?

Ans. July 1981.

Q. When Majlis-e-Shoora was formed?

Ans. 4th December 1981.

Q. When Qazi Courts were established?

Ans. February 1983.

Q. When 6th Five-Year Plan was made?

Ans. May 1983.

Q. When Wafaqi Mohtasib was appointed?

Ans. August 1984.

Q. When Interest Free Banking was introduced?

Ans. July 1984.

Q. When Nizam-e-Salat was introduced?

Ans. August 1984.

Q. When Presidential Referendums held?

Ans. 19th December 1984.

Q. When Election Schedule for 1985 elections announced?

Ans. 12th January 1985.

Q. When National Assembly Elections held?

Ans. February 1985.

Q. When Provincial Assembly Elections held?

Ans. 8th February 1985.

Q. When Zia-ul-Haq nominated Muhammad Khan Junejo as Prime Minister of

Pakistan?

Ans. 10th March 1985.

Q. When Muhammad Khan Junejo sworn-in as Prime Minster of Pakistan?

Ans. March 1985.

Q. When Martial Law was lifted and Fundamental rights restored?

Ans. December 1985.

Q. When President Ghulam Ishaq Khan dissolved the National and Provincial

Assemblies?

Ans. 6th August 1990.

Q. When National Assembly elections held in 1990?

Ans. 24th October 1990.35

Q. When Provincial Assembly elections held in 1990?

Ans. 27th October 1990.

Q. When Mian Nawaz Sharif was elected leader of the Parliamentary group?

Ans. 1st November 1990.

Q. When Member of National Assembly sworn-in?

Ans. 3rd and 4th November 1990.

Q. When Mian Nawaz Sharif elected as the 13th Prime Minister of Paksitan?

Ans. 6th November 1990.

Q. When President Ghulam Ishaq Khan dissolved the National Assembly and
Nawaz Sharif‟s Government was dismissed. Mir Balakh Sher Mazari was sworn-in
as caretaker Prime Minister in 1993?

Ans. 19th April 1993.

Q. When President appointed Nazim Hasan Shah as permanent Chief Justice of
Pakistan?

Ans. 27th April 1993.

Q. When Nawaz Government and National Assembly was restored. Supreme
Court declared Presidential Order ultra vires Judgment passed?

Ans. 26th May 1993











0 comments:

Like Page