7 Nov 2014

Cash book MCQs

Financial Accounting Multiple Choice Questions (MCQS) Page 7. The Following Financial Accounting Mcqs are Collected from different Past papers and from Accounting Mcqs Bank. These Mcqs are very helpful for the Preparation of various posts of Senior Auditor, Junior Auditor, Accountant and for  Cost Accountant.  


Pages: 1 | 2 3 | 5 | 6 | 7 | 9 | 10 11



Book of original entries - Cash book MCQs
1)
The closing balance of petty cash book is considered as
A)  Liability 
B)  Asset 
C)  Expenses
D)  Income
2)
Payment of rent expenses is recorded on which side of cash book?
A)  Receipts 
B)  Payments 
C)  Income
D)  Expense
3)
An entry which is made on both sides of a cash book is called
A)  Cash entry 
B)  Contra entry 
C)  Payment entry
D)  Compound entry
4)
A cash book with cash, bank and discount column is commonly referred as
A)  Cash book 
B)  Two columns cash book 
C)  Three columns cash book
D)  Petty cash book
5)
Cash book records
A)  Cash payments 
B)  Cash receipts 
C)  Cash payments and cash receipts
D)  Neither cash payments nor cash receipts 
6)
Cash discount is allowed on _______ repayment of debt
A)  Lump sum 
B)  Prompt 
C)  Actual
D)  None of them
7)
Cash book is prepared by
A)  Bank 
B)  Accountant of business 
C)  Manager of a company
D)  Bank's cashier
8)
The most common imprest system is the ________ system
A)  petty cash 
B)  Cash book 
C)  Cash receipt
D)  Discount
9)
Discount received is recorded on which of the following side of a cash book?
A)  Receipts 
B)  Payments 
C)  Incomes
D)  Expenditures
10)
Drawings by owner of business are generally recorded on which of the following side of a cash book?
A)  Receipts 
B)  Payments 
C)  Incomes
D)  Expenditures
11)
Introduction capital by owner of business is recorded on which side of a cash book?
A)  Receipts 
B)  Payments 
C)  Incomes
D)  Expenditures
12)
Cash book with cash and discount column is mostly referred as
A)  Simple cash book 
B)  Two column cash book 
C)  Three column cash book
D)  Petty cash book
13)
A cash book that is used to record the small payments of cash is generally referred as
A)  Simple cash book 
B)  Two column cash book 
C)  Three column cash book
D)  Petty cash book
14)
A simple or one column cash book usually has which of the following main columns?
A)  Bank 
B)  Payments 
C)  Discount
D)  Cash
15)
Purchase of office equipment for cash will be recorded on which of the following sides of a cash book?
A)  Receipts 
B)  Payments 
C)  Incomes
D)  Expenditures
16)
Postdated checks are considered as
A)  Cash 
B)  Bank balance 
C)  Accounts receivable
D)  Cash reserve
17)
Postage stamps on hand are considered as
A)  Bank 
B)  Prepaid expenses 
C)  Accounts receivable 
D)  Creditor
18)
Petty cash fund is supposed to be replenished 
A)  Every day 
B)  Every half year 
C)  Every year
D)  At the end of every accounting period
19)
Which of the following is generally not the party to a check?
A)  Payee 
B)  Payer 
C)  Bank
D)  Seller
20)
A credit balance in cash book indicates
A)  Bank balance 
B)  Cash at bank 
C)  Bank overdraft
D)  Bank underdraft 

Answers:


1 B 2 B 3 B 4 C 5 C 6 B 7 B 8 A 9 B 10 B 11 A 12 B 13 D 14 D 15
B 16 C 17 B 18 D 19 D 20 C.

1 comments:

Shadhin Kangal said...

Cash Book is a book in which an account is kept of the receipts and disbursements of money.

Like Page