31 Oct 2014

Auditing Mcqs

Auditing Multiple Choice Questions (MCQS) Page-11These Mcqs are very helpful for preparation of various posts i.e. Senior Auditor, Junior Auditor,Accountant. These Mcqs are also Important for Punjab Public Service Commission, National Testing Service, Federal Public Service Commission Tests/examinations.
               


Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 10 11| 12


INTERNAL CONTROL


1. Tests of control are not concerned with_

a) Existence of controls
b) Effectiveness of controls
c) Continuity of controls
d) Designing of controls

2. The sequence of steps in the auditor’s consideration of internal control is as follows –

a) Obtain an understanding, design substantive test, perform tests of control, make a
preliminary assessment of control risk
b) Design substantive tests, obtain an understanding, perform tests of control, make a
preliminary assessment of control risk
c) Obtain an understanding, make a preliminary assessment of control risk, perform tests of
control, design substantive procedures.
d) Perform tests of control, obtain and understanding, make a preliminary assessment of
control risk, design

3. Which of the following is not an inherent limitation of internal control system?

a) Management override
b) Collusion among employees
c) Inefficiency of internal auditor
d) Abuse of authority

4. An auditor should study and evaluate internal controls to

a) determine whether assets are safeguarded
b) Suggest improvements in internal control
c) Plan audit procedures
d) express and opinion

5. XYZ Ltd. Conducts quarterly review of operations. It discovers that unrest in a south east
Asian country may affect the supply of raw materials to it the next quarter. This is an
example of :

a) risk assessment
b) control procedure
c) supervision
d) control environment

6. The primary purpose of performing tests of control is to provide reasonable assurance that_

a) there are no material misstatements due to fraud or error in financial statement
b) accounting system is well documented
c) Written evidence is there to support transactions
d) if internal control is effective

7. If the auditor assesses control risk as high….

a) Document the conclusions
b) documents the reasons along with conclusions
c) perform tests of control
d) perform walk through tests

8. The overall attitude and awareness of an entity’s board of directors concerning the
importance of internal control is reflected in

a) accounting controls
b) control environment
c) control procedures
d) supervision

9. Which of the following are included in test of control?

a) Performance and observation
b) Inquiry and analytical procedures
c) Comparison and conformation
d) Inspection and verification

10.Control risk is assessed at

a) Overall financial statements level 
b) Fraud risk factor level
c) Financial statement assertion level
d) Control environment level

11.Which of the following is not an example of a circumstance, in which additional tests of
control will not be performed after obtaining an understanding to plan the audit?

a) Controls are known to be cost ineffective
b) Controls are effective but auditor opines that performing tests of control and reduced
substantive tests would not be cost effective
c) Controls are effective and evidence already obtained is adequate to support a planned
assessed level of control risk which is less than high
d) Performing extensive substantive testing would not lead to efficiency

12.An auditor assesses control risk because ita)
affects the audit risk
b) affects the level of detection risk that auditor may accept
c) helps him to fix materiality level for each financial assertion
d) is directly related to inherent risk

13.A flow chart, made by the auditor, of an entity’s internal control system is a graphic
representation that depicts the auditor’s.

a) understanding of the system
b) understanding of fraud risk factors
c) documentation of assessment of control risk
d) Both (a) and (c)

14.The performance of tests of control is documented in

a) audit programme
b) flow charts
 c) working papers
d) any of the above

15.Which of the following statements is not correct?

a) Intern risk and control risk cannot be controlled by the management i.e are
uncontrollable
b) Detection risk is related directly to they effectiveness of the auditor prosecutor
c) Detection risk related inversely to control risk
d) Internet risk and control risk are highly interrelated

16.The independence of an internal auditor will most likely be assured if he reports to the

a) President Finance
b) President System
c) Managing Director
d) CEO

17. In comparison to the independent auditor, an internal auditor is more likely to be concerned with

a) cost accounting system
b) internal control system
c) legal compliance
d) accounting system


18.When an independent auditor decides that the work performed by internal auditors may
have bearing on the nature, timing and extent of planned audit procedures, the independent
auditor should evaluate objectivity of the internal auditor. The most important factor
influencing it would be

a) organizational level to which he reports
b) qualification of internal auditor
c) system of quality control of his work
d) all of the above


19.When an independent auditor relies on the work of an internal auditor, he or she should

a) examine the scope of internal auditor’s work
b) examine the system of supervising review and documentation of internal auditor’s work
c) adequacy of related audit programme
d) all of the above


20. Proper segregation of duties reduces the opportunities in which a person would both

a) establish controls and executes them
b) records cash receipts and cash payments
c) perpetuate errors and frauds and conceals them

d) record the transaction in journal and ledger.


                        INTERNAL CONTROL

1. D 2. C 3. C 4. C 5. A 6. D 7. A 8. B 9. A 10. C 11. C 12. B 13. A 14. C 15. A
16. C 17. B 18. A 19. D 20. C



0 comments:

Like Page